Vad är dataroaming?

Vi svenskar är bra på att resa runt om i världen och mobilen följer väl som oftast med på resan. Något som inte är så konstigt med tanke på hur mycket vi använder mobilen till idag.

Det råder dock en hel del frågetecken om hur man ska agera när det kommer till att surfa utomlands. Vad är roaming egentligen? Hur fungerar det? Vågar man använda telefonen som vanligt eller borde man stänga av sin data-roaming? Nedan har vi försökt sammanfatta allt du behöver veta om roaming när du är utomlands.


Vad är dataroaming?

Först och främst, vad är egentligen roaming (dataroaming)? Ordet betyder ”att vandra” på engelska. Roaming är det som möjliggör att din telefon har möjlighet nå en annan operatörs nät när du är utomlands. Roaming sker exempelvis när du korsar en nationsgräns. Då slutar alltså telefonen att leta efter din operatörs master och lånar istället kapacitet från de master som finns i landet du besöker. Detta gäller både om du vill använda nätet för att ringa samtal, skicka meddelanden eller använda internet.

Stänger du av din roaming kommer din telefon alltså inte att kunna surfa, ringa eller smsa via det mobila nätverket när du är utomlands. Då behöver du istället ett Wi-Fi för att kunna surfa. Att roamingen är aktiverad påverkar inte dina möjligheter att surfa på WiFi. Du kan alltid använda Wi-Fi även fast roamingen är på. 

EU införde nya regler under 2017 som innebär att avgifterna för roaming har slopats. Dock inte helt, och därmed finns vissa begränsningar. En roamingtjänst betyder därav att du får tillgång till internet för samma pris som ett lokalt samtal, eller åtminstonde mycket mindre än de tidigare skyhöga avgifterna för långdistans samtal. Om du exempelvis åker till Berlin från Sverige, ringer du från en designerad tjänsteleverantör i Berlin och istället för att betala avgifter för långdistans betalar du den lokala telefonavgiften i Berlin till ett mycket bättre pris.

Man ska dock skilja på roaming inom EU och utanför EU. Om du surfar utanför EU tillkommer vanliga avgifter för roaming, till exempelvis om du åker till Norge eller Schweiz. Oftast behöver du ändra inställningar i din mobila enhet för att tillåta roaming när du inte är ansluten till din vanliga operatör.

Så fort du reser till ett annat land kommer din mobil att ansluta sig till en operatör i det landet. Då kommer du att få ett SMS från din svenska operatör som meddelar dig om hur mycket du kan surfa för – om du har fri surf i Sverige.

  • Dataroaming är att datasurfa via en annan operatör utomlands.
  • Med nya EU-regler kan du surfa precis som du vore hemma.
  • Det finns begränsningar som ska förhindra missbruk av dataroaming.
  • Priser tillkommer för extra data utöver det som din operatör har gett dig.
  • Priserna för extra data har sjunkit sedan år 2020.
  • Det går att välja ett abonnemang utan gratis roaming inom EU.
  • Utan begränsningar för de som jobbpendlar mellan EU-länder.

travel_pass_skinny

Nationell och internationell roaming

Nationell roaming refererar till att flytta från en mobiloperatör till en annan i samma land. På grund av licens och kommersiella anledning tillåts inte denna typ av roaming ofta om det inte är väldigt specifika förhållanden under reglering. Detta sker mest när ett företag blir tilldelat en mobillicens för att skapa en öppnare marknad. Detta tillåter nya konkurrenter att erbjuda täckning i jämförelse med de stora operatörerna.

Internationell roaming är ett mer vanligt uttryck idag som kort innebär att mobilen lämnar hemlandet och då upphör täckning från din vanliga operatör, för att sedan växla till en operatör i landet du besöker. Det sker oftast automatsikt utan att du märker det, men men det kan även komma att kräva en bekräftelse från användaren beroende på dina inställningar. Mobiloperatörer skapar avtal om roaming sinsemellan för att möjliggöra tjänsten och därefter kan operatörer debitera samtalet på din vanliga räkning. Detta avtal innehåller exempelvis ersättning som operatörer tar sinsemellan för att låta sina abonnenter använda varandras nät.

 

Vissa avgifter kan tillkomma

Du rekommenderas att stänga av roaming när du befinner dig utanför EU eftersom kostnaderna kan bli mycket högre än vad du trodde. Dagens smartmobiler använder nämligen mer data i bakgrunden än vad du kanske är medveten om. Inom EU kan du dock surfa och ringa som om du vore i Sverige med vissa begränsningar.

Ringer du alltså i Spanien till ett nummer i Belgien så ska det kosta lika mycket som om du ringde i Sverige. Begränsningarna beror dock på hur ditt mobilabonnemang ser ut. Har du ett kontantkort där du laddar med extra data kommer det att kosta sex euro per gigabyte.

Tar dina samtalsminuter slut så kommer det att kosta några cent extra när du är utomlands. Har du fri datasurf i Sverige kommer du dock inte ha fri datasurf i ett annat EU-land. Din operatör är dock tvungen att ge dig en rejäl mängd data som kompensation utomlands.


Undantag som finns

Din operatör har rätt att stämma av hur din användning av datasurf och samtalsminuter ser ut inom en fyramånadersperiod. Om det visar sig att du har använt datasurf och samtalsminuter mer utomlands än vad du har hemma så kommer operatören att be dig förklara situationen inom 14 dagar.

Om du pendlar mellan två EU-länder, såsom om du bor vid danska eller finska gränsen där du bor i ena men jobbar i det andra så har du dock rätt att använda dataroamingen fritt. Det gäller bara att du ansluter dig till ditt hemmanät minst en gång per dag.

Det betyder alltså att om du bor i Malmö och tecknar upp ett svenskt abonnemang så har du rätt att surfa och ringa fritt i Köpenhamn så länge som du ansluter mobilen till ditt hemmanät i Malmö minst en gång per dag. Detta även om du använder mer data i Köpenhamn än i Malmö.


Hur sätter jag på dataroaming?

Android mobil/surfplatta
  1. Öppna Inställningar
  2. Klicka på Mobila nätverk
  3. Slå på Dataroaming
iPhone/iPad
  1. Öppna Inställningar
  2. Klicka på Mobilnät
  3. Klicka på Alternativ för mobildata
  4. Slå på Dataroaming

man-phone-mountain-treckingpsd

Vad är Roam Like at Home?

Vi har nog alla hört skräckhistorier om personer som glömt sin roaming på när de varit utomlands och kommit hem till en saftig faktura på flera tusentals kronor. Detta var mer vanligt förr när det inte fanns bestämmelser kring hur roaming fick debiteras. Men i och med att Roam Like at Home (eller Surfa som hemma) införskaffades har denna förekomst minskat.

Så vad innebär Roam Like at Home? Roam Like at Home är en bestämmelse som har gjort att operatörer inte kan ta ut några tilläggsavgifter när du surfar, ringer och sms:ar i länder som är med i EU/EES. Du ska alltså kunna använda ditt abonnemang utomlands utan extra avgifter.

Många tror att Roam Like at Home innebär att man har exakt samma surf utomlands som i Sverige, detta stämmer dock inte alltid. Det finns något som kallas FUP (Fair Usage Policy) och innebär att du har rätt att surfa upp till en viss procent av ditt nationella datapaket utomlands. Kontakta din operatör för att höra vad som gäller för just ditt abonnemang. Det finns även en tidsbegränsning, vistas du utanför Sverige i mer än 4 månader slutar Roam like at home att gälla.


Några vanliga frågor om Roam Like at Home:

Behöver man aktivera Roam Like at Home?

Nej, du behöver inte aktivera Roam Like at Home. Roam Like at Home är helt automatisk och du behöver därför inte aktivera något innan du reser inom EU/EES. Dock så gäller inte Roam Like at Home när du kommer utanför EU/EES. Då kan det vara bra att beställa surf för just den zon du ska resa till i förväg så att inte priserna sticker iväg.

Gäller Roam Like at Home när jag ringer vänner i utlandet?

Tjänsten innefattar inte när du befinner dig i Sverige och ringer utomlands. Detta på grund av att det inte räknas som roaming.

Vilka länder ingår i Roam like at home?

Vi har listat länderna som innefattas i bokstavsordning:

Belgien, Bulgarien, Cypern (Södra), Danmark, Desirade, Estland, Finland, Frankrike, Franska Guyana, Franska Västindien, Gibraltar, Grekland, Guadaloupe, Irland, Island, Italien, Kroatien, Les Saints, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Marie-Galante, Martinique, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Réunion, Rumänien, San Marino/Italien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Vatikanstaten/Italien, Åland, Österrike.

Finns det några undantag?

Undantagen som många missar är länder som ligger i Europa men inte är med i EU/EES, dvs: Ryssland, Albanien, Färöarna, Grönland, Monaco, Montenegro, Schweiz och Serbien.

Många tror att exempelvis Schwiez ska innefattas i Roam Like at Home och glömmer då att hålla koll på sin surf. Det kan även vara bra att hålla lite extra koll på vilken operatör som din telefon hittar om du befinner dig nära en landsgräns. Ett sådant exempel är Cypern. Då en del av Cypern tillhör Turkiet kan din telefon nämligen hoppa över till en turkisk operatör. Eftersom Turkiet inte är med i Roam Like at Home så kan det bli dyrt om du surfar med turkisk operatör.

Hur fungerar det med roaming när man är på en båt?

Så länge du är ansluten till ett markbundet mobilnät (exempelvis när du är på sjöar, floder eller nära en kust) så gäller vanlig roaming i EU/EES. Åker du dock längre ut på havet bör du se upp, när roamingen tillhandahålls via andra typer av radionät, som exempelvis satelitsystem, omfattas inte EU:s överenskommelse. Många större båtar erbjuder Wi-Fi så ett tips att ansluta till det så slipper du oroa dig för höga kostnader från satellitsystemen.

Vill du grotta ner dig mer i allt vad Roam Like at Home innebär kan du besöka denna sida:

https://europa.eu/youreurope/citizens/consumers/internet-telecoms/mobile-roaming-costs/index_en.htm


Surfa i resten av världen 

Det är ju dock inte bara inom EU som vi reser och de gånger vi åker utanför dess gränser så gäller det att se upp med sin roaming. Länder som USA, Mexiko och Japan är platser som vi gärna besöker där roamingen brukar kosta mer. Men så länge du är sparsam kan du ändå våga att aktivera din roaming lite om du skulle behöva. Sedan finns länder, som Jamaica, Dominikanska republiken och Indien, där är det betydligt dyrare när det kommer till roaming. I dessa länder bör du vara mer aktsam med att aktivera roaming.

Några länder där du verkligen ska se upp med din roaming är Bahamas, Etiopien, Georgien, Laos, Maldiverna och Nambia. Där kan kostnader lätt dra iväg markant om du sätter igång din roaming.

Tänk även lite extra på när du skickar sms utanför EU/EES, emojis räknas nämligen som fler tecken. Detta kan medföra att det du tror räknas som ett sms egentligen debiteras som fler. Så undvik att gasa på med emojisarna för mycket när du SMSar vänner som bor utanför EU/EES.


Förköp en förutbestämd surf-volym

För dig som är kund hos oss på Dstny finns möjligheten att köpa tjänsten Travel pass. Då köper du en bestämd mängd surf avsett för en viss zon i världen, detta till ett fast pris. Surfen aktiveras sedan automatiskt när du befinner dig i zonen som du valt och kan förbrukas över de 14  kommande dygnen. Är du kvar i samma zon när de 14 dagarna gått ut så får du ett sms som meddelar att din surf-mängd  är slut och ger dig möjlighet att köpa till mer surf om du så skulle vilja. Du kan även välja att köpa dygnspass om du inte ska befinna dig utomlands så länge. Vill du veta mer om Travel pass? Vill du lära dig mer? Läs mer om tjänsten Travel Pass.

Är du kund till oss på Dstny och vill ha hjälp att aktivera Travel pass inför en resa? Då kan du kontakta vår support via mail och beställa tjänsten här: support@dstny.se.


Dstnys utlandspriser

Vill du veta hur Dstnys priser ser ut när det gäller roaming? Klicka här.

Recent posts