SaaS, PaaS or IaaS? - Vad betyder de och hur väljer du?

Molnet är ett hett ämne i företagsvärlden, vare sig det handlar om att utveckla en app eller driftsättning av infrastruktur. Med allt fler företag som flyttar sig till molnet, är det viktigare än någonsin att förstå de olike versionerna av molntjänster. Det finns tre primära som vi kommer ta en närmare titt på i detta inlägg; Software as a Service (SaaS), Platform as a Service (PaaS), och Infrastructure as a Service (IaaS). Var och en av dessa har sina distinkta fördelar och nackdelar som är viktiga att förstå för att veta vilket alternativ som bäst passar er.

För att konceptualisera detta, tänk dig att du precis startat ett nytt företag. Det första du tänker på är att bygga din närvaro online, och det första steget kanske är en hemsida. För att hosta en hemsida och dess applikationer, behöver du en IaaS produkt. Och vill du skapa och lägga till en anpassad applikation, behöver du en PaaS produkt som tillåter dig att bygga egna appar med öppna API:er. Men nu kanske du känner att det blivit för komplicerat, och vill ha en enklare lösning. Då är SaaS alternativet för dig med tjänster såsom Wix. Wix tillåter dig nämligen att genom en prenumeration enkelt skapa en hemsida med förbestämda mallar.

SaaS PaaS IaaS pyramid

SaaS


Exempel:
Wix, Dropbox, Salesforce, Google drive

SaaS eller Software as a Service är de mest förekommande bland molntjänster. Det använder internet för att leverera applikationer, som sedan hanteras och hostas av en tredjepart-leverantör. De flesta appar körs direkt genom webben och du slipper nedladdningar och installationer. Startups eller små företag ser ofta detta som det bästa alternativet vid lansering av e-commerce. Det tillåter användare att enkelt skapa en webbshop som både är tillgänglig för dator och mobil.  Du skapar bara din hemsida, fyller den med innehåll, sen är du i princip klar. Förändringar sker även omgående utan att behöva oroa sig för problem med server eller mjukvara. SaaS produkter passar i princip alla typer av företag. Ett bra exempel av SaaS är G Suite, som är ett samarbetsverktyg som används universellt oberoende av företagsstorlek.

Vem passar det?

  • Om du är ett litet företag som inte vill fokusera på server, hårdvara eller mjukvara
  • För projekt som kräver samarbete
  • För applikationer som ska vara anpassade för dator och mobil.

Fördelar och nackdelar:

Den främsta fördelen med SaaS är hur enkelt det är att komma igång. SaaS är helt molnbaserat och tillgängligt dygnet runt utan att behöva hosta mjukvara lokalt på kontoret. Detta betyder att företag kan spendera mindre tid, pengar och energi på installationer, hantering och uppdateringar. Det gör att ni kan fokusera på det ni gör bäst istället för att sätta hela IT-avdelningen i arbete med att skapa en anpassad lösning.

Däremot har enkelheten ett pris; kontroll. Du har ingen kontroll över infrastrukturen den körs på, så om systemet är nere, kommer du att märka av det. SaaS produkter är även begränsade när det kommer till anpassning och integrationer om de inte erbjuder en öppen standard. Det är oftast en one-size-fits-all lösning, som erbjuder samma funktionalitet, prestanda och integrationer till alla företag.

PaaS


Exampel:
Windows azure, Google app Engine, Openshift

PaaS eller Platform as a Service förser ett ramverk för att bygga anpassade applikationer. Alla servrar, lagring och nätverk hanteras av leverantören eller tredjepart. Utvecklarna kan därmed fokusera på att bygga och hantera sin applikationer. Plattformen förses över internet och utvecklare slipper därmed driftsättningssystem, uppdatering av mjukvara, lagring och infrastruktur. PaaS passar framförallt företag som vill skapa anpassade lösningar utan att betala extra och spendera mer tid än nödvändigt.

Vem passar det?

PaaS är framförallt riktat till företag som vill bygga sina egna applikationer utan att behöver bli för involverade i de tekniska aspekterna av servrar, databaser och nätverk. Därför är det ett bra alternativ för utvecklare som vill driftsätta och testa appar, utan den relaterade infrastrukturen.

  • När du behöver flera utvecklare som arbetar på samma projekt
  • När du behöver en anpassad lösning
  • När du inte vill bli för involverad i tekniken bakom app-utveckling

Fördelar och nackdelar

PaaS ger administratörer full kontroll över plattformer och applikationer som byggs på den. Det agerar som ett komplett ramverk som hjälper till i alla steg av appen; utveckling, testning och driftsättning. Det är även en skalbar lösning som kan anpassas utifrån behov.

Å andra sidan, är det inte helt flexibelt eftersom det kan vara svårt att integrera befintliga tjänster och infrastruktur. Det kan även innebära viss ”vendor lock-in”, där byte av leverantör kan resultera i förlorad data.

IaaS


Exempel:
 Cisco Metapod, Microsoft Azure, Google Compute Engine (GCE)

IaaS eller Infrastructure as a Service refererar till moln-baserad infrastruktur och resurser som leveras till företag genom virtuell teknologi. Det tillåter organisationer att bygga och hantera sin egna servers, nätverk, driftsystem och lagring. IaaS betyder att full kontroll över sin egen infrastruktur utan att behöva fysiskt hantera den på plats. Istället kan de komma åt och lagra data på servers genom API:er.

Startups eller små företag föredrar ofta IaaS för att slippa spendera tid och pengar på att köra ch skapa hårdvara/mjukvara. Större företag föredrar även ofta IaaS för att behålla full kontroll över sina applikationer och infrastruktur, samtidigt som de bara betalar för vad de använder. Företag under tillväxt ser även IaaS som ett bra alternativ eftersom det är väldigt skalbart, och kan anpassas utifrån förändrade behov.

Vem passar det?

Om du letar efter en lösning med mer kontroll över infrastruktur, hårdvara och mjukvara – är IaaS är grymt alternativ. Det erbjuder båda ökad säkerhet och mycket högre möjligheter att anpassa.

  • Om ni vill ha mer kontroll över infrastruktur, hårdvara och mjukvara
  • Om ni vill ha en helt anpassad lösning
  • Om ni vill ha ökad säkerhet

Fördelar och nackdelar

IaaS erbjuder företag och administratörer IaaS ger företag den största nivå av kontroll av alla molntjänster, men då måste du även se till att det körs som det ska för att undvika att systemet ligger nere.

Framtiden av molntjänster

Företag som flyttar sin verksamhet till molnet i snabb takt, och detta kommer resultera i utveckling av molntjänster. Vi kan förvänta oss se fler SaaS leverantörer på marknaden med flera nya intressanta tjänster och teknologier. Molnintegration har också visat sig vara en utmaning med flytt till molnet, och detta har myntat ut i ett behov av pålitliga integrationer. iPaaS förväntas bli nästa steg i PaaS utveckling som kommer agera som en plattform där utvecklade kan bygga integrationslösningar i molnet. Men även om alla dessa termer är tämligen nya, kommer moderna lösningar ta över och sammanställa vad de idag separat levererar. Nya moderna lösningar kommer integrera all till en holistisk lösning med effektiviserade arbetsflöden.

Recent posts