Vi tar mycket av den teknik vi använder för givet. Vi har våra superlätta laptops och våra smartphones som möjliggör att vi kan sköta vårt arbete där det passar oss. Vi kan själva välja om vi vill jobba på kontoret, hemifrån eller varför inte på det där mysiga fiket i stan. Vi tänker sällan på all teknik runt omkring, så som Wi-Fi och laddare, som hjälper till i denna rörliga arbetsdag. Och ta något så självklart som datormusen, hur den har utvecklats över årtionden från stela trälådor till att revolutionera hur vi använder våra datorer idag.
Idag tänkte vi ge denna, ganska ofta försummade enhet, lite extra kärlek. Det här är datormusens historia.
Efter andra världskriget
Datormusen, i det utförandet som vi tänker på den idag lanserades inte förrän i mitten på 80-talet. Men faktum är att tekniken bakom datormusen påbörjades långt, långt tidigare. Det var under tiden efter andra världskriget som brittiska flottan tog fram det som brukar kallas för trackball, eller styrkula på Svenska. Styrkulan uppfanns av Ralph Benjamin och användes för att kunna följa flygplan på en radar.
Kanada använde bowlingklot
Kanadas flotta var inte sen på att ta efter tekniken för deras egen spårningsutrustning. De använde ett litet bowlingklot, som kula, då de enligt ryktet inte fick så mycket finansiering till projektet.
Dessa tidiga versioner av styrkulor var ganska klumpiga att använda. Kulan låg på toppen av roterande metallplattor som i sin tur låg i kontakt med sladdar. Men eftersom den brittiska armén ansåg att uppfinningen var en militär hemlighet, så kom inte styrkulan teknik i kontakt med allmänheten förrän långt senare.
Den första datormusen
Den första riktiga musen uppfanns 1964 på Stanford University. Då var den i trä med en ensam knapp på toppen.
Dagens möss kan föras i vilken riktning som helst men första musen var långt ifrån lika smidig. Musen hade istället två vinkelräta hjul, de såg ut lite som två pizzaslicers, som tillät användaren att röra musen från sida till sida eller framåt och bakåt. Därför behövde man röra musen i ett sick-sack-mönster. Från början kallades därför musen för ”X-Y-positioneringsindikator för display-system”. Som ni säkert förstår var detta namnet inte supersexigt i marknadsföringssyfte och utvecklarna fick komma på ett nytt namn.
Anledningen till att uppfinnarna senare valde att kalla det för mus var för att sladden som stack ut påminde om svansen på en mus. Till en början satt sladden i riktning mot armen men detta ändrades snabbt eftersom de märkte att den var i vägen för handleden.
Xerox vidareutvecklade datormusen
Xerox plockade upp tekniken år 1973, när de utvecklade en persondator som kallades Alto. Denna datormus var till för att användas tillsammans med ett grafiskt användargränssnitt (GUI) som skapade ett helt annat sätt att använda datorn. Bort försvann det klumpiga användandet av styrpilar och in kom ett snabbare och enklare sätt att navigera sig runt på skärmen.
På nytt trädde styrkulan in
Under tiden de jobbade med utvecklingen av Alto började Xerox även utveckla sin egen version av en mus med styrkula, så som britterna hade gjort sedan efter andra världskriget. Kulan fungerade som så att den var i kontakt med axlar som i sin tur satt knutna till hjul med hål i dem. När musen rörde sig så fick axeln hjulet att snurra, vilket skapade ljusstrålar som pulserade genom hålet på hjulet. Sensorer kunde sedan läsa av ljuspulserna och på så sätt få veta i vilken riktning som musen rörde sig.
Samarbete mellan Apple och Xerox
Eftersom Xerox jobbade främst mot företag var denna uppfinningen inte speciellt välkänd bland privatpersoner till en början. Apple gjorde en överenskommelse med Xerox där de fick delad ägarskap av Apple i utbyte mot att de fick använda Xerox utvecklade mus. På så sätt spreds musen tillsammans med Macintosh till allmänheten år 1984.
Utvecklingen stannade av
Designen som Xerox och Apple sålde revolutionerade sättet vi kan interagera med våra datorer. Men den revolutionen stannade av ganska snabbt efter det. Förutom att musen blev lite mer ergonomisk, och passade bättre i handen än de första fyrkantiga mössen, så ändrades inte teknologin speciellt mycket de kommande 10 åren.
Det var först 1996 som den första musen med en skroll-funktion kom ut på marknaden. Senare under 90-talet kom även den optiska musen. Nu slapp man rengöra datormusen från diverse ludd och smuts som samlats runt styrkulan. Men den optiska musen var faktiskt uppfunnen långt innan den började användas. Redan på 80-talet fanns de första optiska mössen, som fungerade genom att föras över specifika musmattor som kände av musens rörelse. Det var främst produktionskostnaderna som behövdes sänkas för att kunna leverera denna teknik till massorna.
Den första lasermusen
2004 kom första laser-musen. Det var Logitech som var först ut med denna, ännu mer, precisa mus. Något som var riktigt bra för personer som spelade mycket datorspel då det gav dem en fördel när de var mitt i stridens hetta. Gamers har sedan dess hjälpt till att pusha tekniken framåt och datormöss idag har bättre processorer inuti mössen samt att nu kan man själv ställa in känsligheten på datormusen för att bättra passa ens egna behov.
Viktig del av vår vardag
Det var länge sedan den första datormusen släpptes med sin trälåda och sina stela rörelse. Men dess intuitiva användning och enkelheten i uppfinningen har gjort att datormusen har fortsatt vara en viktig del i vår användning av datorn, trots nya uppfinningar så som röststyrning och touchscreens.