Är blått ljus från telefonen skadligt?

Har du hört talas om blått ljus? Och nej, jag menar inte när polisen sätter på sirenerna för att du kör i 130 kilometer i timmen på en 90-väg. Jag syftar på det blåa ljuset som kommer från din telefon.

Det har varit mycket prat om detta blåa ljus den senaste tiden och det har länge funnits appar som är designade för att motverka det. Nu har till och med telefontillverkarna byggt in det som kallas för Night Shift på iPhone och Night Light på Android. Denna funktion ska ersätta apparna och ge användaren ett gulare ljus på kvällen.

Men varför bör vi undvika blått ljus från våra telefoner? Är det inte bara är vanligt ljus med en blå färg? Hur kan det vara skadligt?

 

Vad är blått ljus?

Så vad är blått ljus egentligen? Ljus är elektromagnetiska partiklar som färdas i vågor, dessa varierar i längd och avger energi. Kortare våglängd innebär mer energi och vise versa. Varje våglängd har en egen färg och kategoriseras i följande kategorier: gammastrålar, röntgenstrålar, UV-strålar, synligt ljus, infrarött ljus och radiovågor. Vi människor kan bara se en del av dessa strålar. Blått ljus ligger långt ner i skalan på ljus vi kan uppfatta och har en hög mängd energi. Denna höga energi sägs kunna vara skadligt för ögat vid lång exponering, dock är forskningen väldigt bristande i just detta området.

”Blått ljus är en färg i det synliga ljus-spektrumet som är synligt för det mänskliga ögat.”

 

Vart finns blått ljus?

Blått ljus finns överallt. Det finns nämligen i vanligt dagsljus. De korta våglängderna med hög energi krockar med molekyler i luften vilket får blått ljus att sprida sig. Detta är anledningen till att himlen ser blå ut. Det naturliga blå ljuset vi möter hjälper oss att reglera vår dygnsrytm och kan även hjälpa oss att bli mer alerta. Det är därför vi ofta känner oss piggare när vi har fått spendera tid utomhus under dagtid.

Men det är det blå ljuset från skärmar är det som nu börjar anklagas för att vara skadligt i stora mängder. Tv-skärmar, datorskärmar, laptops, smartphones och läsplattor är alla elektroniska enheter som avger blått ljus. Du får det även från lysrör och LED-ljus.

 

Varför blått ljus kan vara skadligt

Forskning kring blått ljus och dess eventuella skada på oss människor är fortfarande inte så långt gången och mycket är baserat på tidiga indikationer. Men främst är det två skadliga effekter som forskare har sett kan komma från blått ljus. Rubbade sömncykler och överansträngda ögon.

Blått ljus och sömnbrist

Såhär ligger det till; det som ligger till grund för oron kring blått ljus är dess kapacitet att störa våra sömncykler. Cirkadisk rytm, alltså vår dygnsrytm, kan rubbas genom det blå ljuset. Detta för att det blå ljuset har en förmåga att hindra kroppen från att producera melatonin, hormonet som reglerar vår sömn.

Forskare är inte säkra på varför det blå ljuset påverkar våra melatonin-nivåer men de tror att blått ljus har mer energi jämfört med andra färger. Blå färg har nämligen en kortare våglängd än röd, gul eller grön.

Det blåa ljus som vi stöter på under dagen, både naturligt och artificiellt, kan hjälpa oss att känna oss pigga och fokuserade. Men på natten, när hjärnan egentligen vill börja stänga av, lurar det blå ljuset vår hjärna att tro att den måste fortsätta vara vaken.

Det vita ljuset, som vi får mycket av från våra webbläsare och appar, innehåller alla färger, blått inkluderat. Och dagens LED-skärmar använder ofta en bas av blå LED kombinerat med olika kemikalier som kallas fosforskikt för att producera vitt ljus. Kollar du på en Amoled-skärm exponeras du av ganska mycket blått ljus.

Sömnbrist kan i sin tur leda till nedsatt immunförsvar, dåligt minne och viktuppgång.

Det finns till och med studier som hävdar att den höga energin från det blå ljuset kan trigga kemiska reaktioner som permanent skadar ögonens fotoreceptorer, vilket skulle kunna försämra din syn över tid. Med det sagt så krävs mer forskning på detta ämne då länken mellan blått ljus och försämrad syn är mycket mer oklar än den mellan blått ljus och dålig sömn.

Blått ljus och överansträngda ögon

Vi spenderar väldigt mycket tid framför skärmar och det blå ljuset som kommer därifrån har den kortaste våglängden i ljusspektrumet. På grund av dess korthet så flimrar detta ljus lättare. Detta skapar en bländning som kan minska den visuella kontrasten och där med påverka skärpa och tydlighet i åskådarens syn.

Det naturliga filter vi har i ögonen ger tyvärr inte tillräckligt skydd mot blå ljusstrålar. Skyddet är inte starkt nog från det naturliga ljuset, än mindre från det direkta och starka blå ljus som kommer från våra skärmar. Det sägs att långvarig exponering därför kan skada våra näthinnor och leda till åldersrelaterad makuladegeneration, vilket i sin tur kan leda till synförlust.

 

Spenderar mycket tid vid skärmar

Blått ljus kanske inte hade haft så stor inverkar på våra liv om det inte hade varit för att vi spenderar väldigt mycket tid framför olika typer skärmar. Många av oss spenderar majoriteten av vår vakna tid vid skärmar, speciellt om man har ett kontorsjobb där det mesta av ens arbete utförs på en dator. Många gånger har vi dessutom mer än en skärm i blickfånget, ofta en TV på TV-bänken och en mobil i handen. Studier visar att 60% av människorna världen över spenderar mer än 6 timmar per dag med att titta på en digital enhet.

Lösningen är enkel

Den goda nyheten är att lösningen på problemet med blått ljus verkar vara ganska simpel. Om du gillar att plocka med telefonen om kvällarna kan du helt enkelt dra ner ljusnivån på skärmen och aktivera nattläge. I och med det gulare och mjukare ljuset som det skulle innebära så kommer din kropp inte försöka hålla dig vaken på samma sätt.

För dig som jobbar mycket vid en skärm kan du ta för vana att kolla bort när tillfälle ges och på så sätt ge dina ögon en välförtjänt vila. Ett tips är att resa sig och gå ifrån datorn någon minut. Kanske gå ett varv runt huset och passa på att få lite frisk luft. För den lite extra fashionabla finns det till och med foundations som påstår sig ha skydd mot blått ljus.

Recent posts