Det är dags att ge Bluetooth lite kärlek. Äger du, som de flesta gör, en smartphone, en läsplatta, en bärbar dator eller kanske ett par moderna trådlösa högtalare? Då har du med största trolighet parat ihop någon av dessa apparater via Bluetooth någon gång. Även fast nästan alla personliga enheter har Bluetooth idag så har många väldigt lite kunskap om vad Bluetooth faktiskt är och hur tekniken uppstod. Sanningen är den att det finns ganska mycket spännande information om Bluetooth.
Nedan har vi listat 9 saker som vi tror att du inte viste om Bluetooth.
1 Bluetooth är en svensk uppfinning
Vi i Sverige har många bra uppfinningar att vara stolta över. Dynamiten, blixtlåset och skiftnyckeln är alla saker som härstammar från vårt avlånga land. Och det var faktiskt det svenska företaget Ericsson som uppfann Bluetooth, som nu används som en teknisk standard välden över.
Året var 1989 då Ericssons chefssekreterare Nils Rydbeck och läkaren Johan Ullman fick idén om att skapa en optimal ”kortlänks-standard” för att överföra signaler mellan personliga datorer till trådlösa headset. Jaap Haartsen och Sven Mattisson fick beställningen att lösa detta, något de gjorde med bravur. Jaap Haartsen blev till och med nominerad årets europeiska uppfinnare år 1990.
2 Bluetooth är döpt efter en viking
Ja, ni läste rätt, tekniken har fått sitt namn efter en viking. Det var en man vid namn Jim Kardach som hade läst boken Röde orm och de långa skeppen av Frans G Bengtsson. I boken kan man läsa om Harald ”Blåtand” Gormsson, kungen av Danmark och Norge. Blåtand förenade olika vikingastammar runt om i riket, lite så som Bluetooth förenade de olika trådlösa kommunikationsprotokollen under en och samma standard. En direkt översättning av Blåtand är Bluetooth, därav namnet.
Loggan för bluetooth är dessutom en kombination av Harald Blåtands initialer i runor.
3 Bluetooth är en trådlös teknikstandard
Håll i er, nu blir vi lite tekniska. Trådlösa tekniska standarder kräver att det finns både en maskinvarukomponent och en programkomponent. Maskinvaran behövs för att kunna skicka den nödvändiga signalen via radiofrekvens, och mjukvaran (alltså programvarukomponenten) bestämmer vad som skickas över den signalen och hur den sen ska tolkas.
Det betyder att en enhet måste ha en datorkrets med Bluetooth-radio för att kunna använda Bluetooth. Detta innebär också att programvaran måste accepteras universellt över alla enheter (därmed ”standard”), annars skulle de inte kunna kommunicera. Eftersom Bluetooth har blivit en standard så kan vi idag enkelt koppla ihop olika enheter utan att behöva ladda ner speciell teknik.
4 Bluetooth använder slaveri
Jo, så är det faktiskt. Men det är inte riktigt så allvarligt som det låter. När en enhet med Bluetooth kopplas samman med en annan (exempelvis din iPhone med dina trådlösa hörlurar) så brukar man kalla det för en härskare-slav-relation. En av enheterna är alltid härskare och en är slav. Härskaren skickar information till slaven som snällt lyssnar och gör som den blir tillsagd. En härskare kan ha upp till 7 st slavar under sig på en och samma gång. Detta kan exempelvis vara en laptop som är kopplad till ett skrivbord, en mus, en skrivare och en högtalare mm. När enheter kopplas samman via Bluetooth kallas det för ett ”piconet”.
En enhet kan vara härskare över en annan samtidigt som en tredje enhet är härskare över den första. Lite invecklat, jag vet. Därför måste du sätta din Bluetooth-enhet i parningsläge för att ansluta den till en annan. Den enheten blir mästaren, så att den kan upprätta en anslutning och den andra enheten blir slaven.
5 Det finns tre olika klasser av Bluetooth
Det finns tre olika klassificeringar. Klass 1 är främst för industriella syften och har en räckvidd på ca 100 meter. Klass två är till för dina personliga enheter så som smartphone och trådlösa hörlurar och brukar ha en räckvidd på ca 10 meter. Den tredje och sista klassificeringen har en räckvidd på ca 1 meter men används väldigt sällan.
6 Bluetooth tar upp väldigt lite batteri
Va skönt, äntligen något som har med våra mobiltelefoner att göra som inte slukar massa batteri. Bluetooths smarta teknologi använder så lite som 0,01-0,5 watt. Det är därför du kan ha igång Bluetooth på din telefon utan att se någon märkbar skillnad på ditt batteri.
Är du nyfiken på hur du kan spara på din mobils batteri? Då kan du läsa vårt blogginlägg om 5 appar som är riktiga batteritjuvar.
7 Bluetooth och Wi-Fi är bra för olika saker
Wi-Fi är också en sladdlös teknologi men de konkurrerar inte ut varandra. Bluetooth och Wi-Fi är nämligen bra på olika saker. Wi-Fi är varumärkesnamnet för standarden IEEE.802.11 och var tänkt att ersätta höghastighetskablar. Wi-Fi kräver lite mer jobb kring installation men stödjer hög bandbredd.
Bluetooth å andra sidan är avsedd för bärbar utrustning och för att koppla samman olika applikationer. En lösning som är perfekt när du vill koppla ihop två enheter med minimal konfiguration, många gånger räcker det med att bara trycka på en knapp. Dessutom så använder Bluetooth svaga signaler vilket medför att det är begränsad störning, detta gör att enheter kan kommunicera bra i miljöer med mycket brus.
8 Perfekt för Internet of Things
Bluetooth är bra när du vill skapa ett ”smart” hem. Många applikationer i hemmet som använder IoT (Internet of Things), dessa kräver i de flesta fall inte så hög bandbredd. Eftersom Bluetooth är bra på att hantera brus och är lätt att sätta igång lämpar sig denna standard perfekt för IoT.
Även i det industriella IoT har Bluetooth kommit väl till pass. Maskiner behöver ofta skicka korta signaler mellan varandra i miljöer med extremt mycket brus. Eftersom detta kan innebära hundratals sensorer och enheter som skickar information skulle Wi-Fi innebära en allt för stor utmaning att installera.
9 Bluetooth är på Version 5
Bluetooth Special Interest Group antog Bluetooth 5 som den officiella versionen i december 2016. Version 5 är speciellt riktad mot IoT. Denna version har dubblat hastigheten, fyrdubblat intervallet och ökat sändningskapaciteten med 800%. Denna version är kompatibel med de gamla versionerna men nyare maskinvara krävs för att kunna ta del av de nya fördelarna. Så många enheter uppvisar fortfarande inte fördelarna med Bluetooth 5 men utvecklingen är ändå spännande att följa då IoT fortsätter att ta mark.
Vi följer, med spänning, utvecklingen av Bluetooth. Vem vet vad framtiden inom denna teknik har att erbjuda.