En landskod är det man knappar in för att ringa till ett annat land. +46 är landskoden till Sverige. Men hur kommer det sig att Sverige har just den siffran? När skapades landskoderna och vem bestämde vilka länder som skulle få vilka koder? Det tänkte vi ge svar på här.
För oss kanske det låter självklart att ha olika landskoder. Men med tanke på att telefonen uppfanns på 1870-talet så tog det lång tid innan de introducerades. Det var nämligen först i början på 60-talet som konceptet med landskoder uppkom.
På den tiden användes skivtelefoner, du vet sådana som hade en nummerskiva där man roterade fram en siffra i taget. Mekanismen i skivan styrde sedan rotationen moturs för att producera pulser ner i telefonlinjen. Att slå in telefonnummer tog sin tid och därför ville man undvika att telefonnummer blev för långa. I och med landskoderna såg man till att ett telefonnummer aldrig blev mer än 11 siffror.
Det var Internationella teleunionen (ITU – International Telecom Union), ett organ som innehåller olika länders nätverksleverantörer, som tillsammans kom överens om hur de olika koderna skulle fördelas.
På en skivtelefon tog en 1:a betydligt kortare tid att skriva in än en 9:a. De länder som var mest inflytelserika i teleunionen, kombinerat med de som hade störst befolkning, fick de kortaste och därmed enklaste koderna att skriva in. Därför kanske det inte är så förvånande att USA och Kanada fick den enkelsiffriga landskoden +1. De hade ett väl utbyggt nätverk och hade goda kontakter med resten av världen vilket gjorde detta till ett område som många förmodades vilja ringa till.
Lite mer förvånande kan vara att Afrika klippte +2-serien. Europa fick siffrorna därefter, +3 och +4. Länder med mycket inflytande fick ”finare” landskoder, såsom +33 (Frankrike) och +44 (England).
På den tiden var nätverket för dåvarande USSR ganska dåligt utbyggd men hade en stor landmassa och stor befolkning. Därför fick dem väldens andra enkelsiffriga kod fast med den ganska höga siffran +7. Bara Nordamerika och USSR fick enkelsiffriga koder. Resten av världen fick sedermera två eller tre siffror.
Uzbekistan drog det kortaste strået, eller det längsta numret, då de tilldelades landsnumret +998.
Det finns en landskod som är listad som ”Reserverad” utan övriga kommentarer i den officiella förteckningen av landskoder, nämligen +886. Men faktum är att om man använder landskoden +886 så kommer man till Taiwan. Detta beror på att fastlandet Kina inte fick någon kod alls till att börja med. Landskoden tillhörde istället Folkrepubliken Kina som på den tiden förespråkades av Taiwan. Fastlandet Kina fick därmed ingen egen kod eftersom Taiwan fortfarande gjorde anspråk på det kinesiska fastlandet. Kina har idag +86 som landskod men på grund av Kinas influenser över denna lista syns inte Taiwan i listan av officiella koder.
Vill du hitta landskoden till ett specifikt land så finns det massvis med hemsidor som kan hjälpa dig, exempelvis CountryCode.org.
Senast uppdaterad nov 2019