Det är tack vare internet som du kan läsa denna bloggen just nu. Och internet har revolutionerat både vårt sätt att jobba och vårt sätt att leva. Vi, på Dstny, som jobbar med telefoni för företag som är molnbaserad är beroende av internet i vårt arbete.
Ibland är det lätta att ta denna fantastiska uppfinning för givet. Vi har gjort en djupdykning ner i internets historia och hittat en hel del spännande guldklimpar.
De första versionerna av internet dök upp under 60-talet. Det brukar påstås att internet skapades i USA som ett svar på Sovjets framgångar med Sputnik 1 då det skulle hjälpa USA att motstå en potentiell kärnvapenattack. Därför var detta från början ett projekt finansierat av USA:s försvarsdepartement.
Det var redan år 1962 som J.C.R Licklider kom på idén att skapa ett nätverk av datorer som kunde tala med varandra. Något han, på den tiden, kallade Intergalactic Network.
Den 29e oktober, 1962, skickades det första meddelandet från en dator till en annan. Detta skedde över ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network). Datorerna var placerade på två av USA:s mest framstående universitet, den ena datorn stod på UCLA och den andra på Stanford.
Meddelandet från UCLA var kort och koncist: LOGIN. Tyvärr var detta inte kort nog, nätverket kraschade och Stanford tog enbart emot de första två bokstäverna ”LO”.
Vid slutet av 1969 hade 4 datorer anslutits till nätverket ARPANET. 1971–1972 lades Hawaiis Universitets egna när ALOHAnet till ARPANET. Därefter tillkom nätverk från London och Norge.
Under 1971 jobbade även en man vid namn Ray Tomlinson på ett sätt att kunna skicka meddelande mellan olika användare av ARPANET. Detta kom att bli världens första elektroniska e-post-program. Programmet var designat för att skicka information från en användare till en annan, fast på samma dator. Så det absolut första mailet som skickades var från Ray, till honom själv.
Programmet kom att döpas Electronic mail (Email) och det var redan då man börjande använda ”@” för att hålla isär mottagarens namn och domän.
Vinton Cerf uppfann ett sätt för datorer att kommunicera med varandra över världen genom en virtuell plats. Den första versionen kallades för TCP (Transmission Control Protocol) som följdes av den senare versionen, Internet Protocol (IP).
Tim Berners-Lee är mannen som sedan uppfann World Wide Web. Nu var det inte längre bara för forskare som nyttjade internet utan det blev istället ett nätverk för den stora massan att dela med sig av information på.
Idag är Google och Safari två populära browsers men år 1992 var det Erwise som Gällde. Erwise var den första browsern som hade ett grafiskt interface. Tidigare versioner fanns, Nexus och Line Mode browser, men dock utan det grafiska gränssnittet. 1993 kom Mosaic och detta blev den browser som gjorde det populärt att surfa på internet. Mosaic influerade sedan många efterkommande browsers som exempelvis Netscape. Netscape vann stor popularitet och var den browser som stod för 95% av surfandet år 1995.
I början på 90-talet så började företag som AOL och Compuserve att leverera internet via uppringningston (dial-up), internet som kom via en telefonlinje. Vi är många som minns när man bråkade med sina familjemedlemmar när de lyfte på luren medan man själv satt och surfade. I början kunde man nämligen inte ringa och använda internet på samma gång.
Idag nyttjar vi internet för att köpa allt möjligt, kläder, elektronik och mat. Men faktum är att redan 1984 nyttjade en 74-årig Brittisk kvinna, Jane Snowball, internet för att beställa hem varor till sin butik. Dock så levererades varorna för hand och Jane betalade med kontanter. Så det är var kanske inte en äkta internet-transaktion.
Det var år 1994 man började gör transaktioner där krypterade köp med kreditkort nyttjades. Det sägs ofta att Pizza Hut stod för den första verkliga internet-transaktionen, då de började sälja pizzor via internet i slutet augusti 1994. Men faktum är att en man från New Hampshire, vid namn Dan Kohn, stod för den allra första webb-försäljningen. Det var via sin hemsida NetMarket som han, den 11 augusti 1994, sålde en CD av Sting.
Mycket har hänt sedan dess, både när det kommer till hastigheter och hur vi använder internet. Och med smarttelefonernas intåg kunde vi ha med oss internet, och därmed nästan all världens kunskap, direkt i våra fickor. Att vi sedan väljer att nyttja detta genom att kolla på kattvideos och spela spel, det är en helt annan femma. Nu när Wi-Fi 6 har släppts och 5G tågar in i vår vardag så kommer vi dessutom kunna uppleva betydligt högre hastigheter, vart vi än är.