Det har pratats länge om 5G och operatörerna är nu i full gång med att rulla ut tekniken runt om i världen. 5G är en teknik som, i sig, inte är speciellt revolutionerande. Ändå har denna nya generation av mobilt nätverk lyckats dela världen i två läger, de som ser fram emot att kunna surfa i extremt snabb hastighet med alla möjligheter det innebär och de som är oroliga över vad den nya tekniken kommer innebära.
Som alltid, när något nytt kommer, innebär det en omställning för människor och det är inte alltid ny teknik bara för med sig fördelar. I detta blogginlägg tänkte jag nämna 5 nackdelar med 5G, som du kanske inte har tänkt på.
Visst är det grymt med supersnabba internetanslutningar, men tyvärr så har inte alla telefoner kapacitet för 5G. Det finns en hel del telefoner ute på marknaden idag, som har rätt kapacitet och lyckligtvis börjar priserna på dessa sjunka lite. Samsung Galaxy s20Plus och OnePlus 8 är exempel på telefoner med kapacitet för 5G som har fått höga betyg av användare, men inte alla har råd att investera i en ny telefon. Apple har ännu inte lanserat någon mobiltelefon med kapacitet för 5G, och iPhone-entusiaster väntar med spänning på att detta ska ske. Sitter du på en gammal lur får du tyvärr plocka fram plånboken om du vill kunna surfa med 5G.
När vi ändå är inne på ämnet pengar så kan vi även nämna att många som sitter med rörliga prisplaner kan komma att uppleva högre abonnemangskostnader. Detta av den simpla anledningen att om du kan surfa till otroliga hastigheter så kommer ditt abonnemang snabbare kunna nyttja mer data. Vi får hoppas och tro att marknaden löser smarta abonnemang som låter användarna surfa i lugn och ro, utan att oroa sig för skyhöga kostnader.
Det är inte bara själva frekvensen på 5G som gör nätverket så snabbt. Det är en kombination av frekvensen och den nya tekniken som sitter i masterna, så som MIMO, strålformning och genomströmning. För att kunna leverera 5G krävs därför att nya master sätts upp. Detta är ett arbete som är både dyrt och tidskrävande. Dessutom så har arbetet tagit ännu längre tid på vissa platser, detta på grund av motstånd från boende i närheten. Under en tid framöver kommer många därför uppleva en ojämn täckning av 5G.
När det kommer till våra smarta enheter, så som mobiler och VR-spel, så vill vi hela tiden ha mer. Vi vill att de ska fungera snabbare och batteriet ska hålla längre. 5G kommer vara ett ganska batteri-hungrigt nätverk. Detta medför att tillverkare måste välja om de vill satsa på att deras enheter ska ha mer skrymmande batterier som orkar längre, kanske ge möjligheten att kunna byta batteri, eller att tvinga användarna att ladda sina enheter oftare.
Det finns olika typer av 5G. Man brukar dela in dem i low-band, mid-band och high-band 5G. Enkelt uttryckt så är low-band 5G långsammare men har radiovågor som når längre. Många platser som har low-band 5G levererar internet som inte är mycket snabbare än vad 4G LTE gjorde. Däremot kan masterna sitta längre isär och fortfarande ge jämn täckning.
High-band, å andra sidan, har en högre frekvens, mellan 25-39 GHz, vilket ger extremt bra internethastighet. Med high-band 5G kan du kan ladda hem en hel serie på bara några minuter och det är ofta upp till tio gånger snabbare än de WiFi vi har hemma. Men high-band 5G-signaler kommer inte speciellt långt, detta innebär att operatörer behöver sätta upp noder ganska tätt ihop för att kunna leverera en konsekvent täckning. I de städer som har high-band 5G kan användare idag uppleva en stor inkonsekvens i sin täckning och hastighet.
Täckningen inomhus för high-band 5G brukar heller inte få användarna att jubla. De korta våglängderna i frekvensen är nämligen väldigt dålig på att ta sig igenom saker som betong och metall.
Så det där riktigt snabba 5G, som många har väntat på, kommer väldigt få ha tillgång till nu i början.